Paljud meist joovad kohvi kahel põhjusel - see maitseb meile ning annab lisaenergiat. Kuid sul on võimalik kohv enda jaoks veelgi paremini tööle panna.
Esiteks - paljud meist joovad kohvi esimese asjana hommikul. Kui suudad, siis lükka see natuke edasi ning võta tass kätte alles pärast hommikusööki. Uusimad uuringutulemused näitavad, et enne hommikusööki kohvi juues tõuseb meie veresuhkru tase poole kõrgemaks kui ta muidu oleks. Nii proovigi kannatada kuni söök söödud ning lase siis kohvil hea maitsta.
Kui sul on võimalik päeval teha kiire tukastus (kui jah, siis peaksid seda tegema, sest su produktiivsus tõuseb märgatavalt), siis joo kohvi vahetult enne silma looja laskmist. Esiteks - vastupidiselt levinud arvamusele näib, et kohv ei halvenda unekvaliteeti ja teiseks - ta hoopis aitab vältida tukastusele sageli järgnevat uneinertsi, kus oleme pahurad ning aju ei tööta veel täistuuridel. Ehk siis poole tunni pärast ärgates oled 101% valmis edasi kihutama - värskena ja oma parimas vaimses vormis.
3-5 tassi päevas. Just see tundub uuringutele tuginedes olevat optimaalne kogus, et saada kohvist kõik peamised tervisekasud - muu hulgas tugevalt vähenenud eesnäärmevähi, südame veresoononna haiguste ja diabeedirisk.
Ja loomulikult... oma King of Spades Flagshipi varusid saad täiendada SIIT
“Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee” by Harry A. Smith et al. British Journal of Nutrition
O’Brien, E, et al. “Caffeine and Exercise Affect Sleep Duration, Quality and Perceived Tiredness.” Department of Exercise and Nutrition Sciences—University at Buffalo, Buffalo, NY (Poster presentation)
Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. BMJ. 2017;359:j5024. Published 2017 Nov 22. doi:10.1136/bmj.j5024
Hilditch CJ, Dorrian J, Banks S. Time to wake up: reactive countermeasures to sleep inertia. Ind Health. 2016;54(6):528-541. doi:10.2486/indhealth.2015-0236
Crippa A. et al. (2014) Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 180(8):763-75
Ding M. et al (2014) Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 129(6):643-59